Consorci Costa Brava i Diputació de Girona
1.234.567
Litres d’aigua
PURIFICADA

Projecte

AIGUANEIX és el primer pas per dotar a la zona de la Costa Brava nord d’un sistema de generació d’aigua que aporti resiliència al territori davant de nous períodes de sequera.

Purificar aigua per assegurar l’abastament d’aigua futur

El projecte AIGUANEIX pretén donar resposta al repte de l’abastament d’aigua amb l’objectiu de fomentar la circularitat en la seva gestió al segle XXI, d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.


Context / Antecedents

La llarga sequera que ha partit Catalunya des de 2021 ha mostrat la gran dependència del país per l’aigua superficial, sobretot en municipis de costa. I la Costa Brava no n’ha sigut una excepció. L’esgotament quasi total de l’aigua ha obligat a plantejar la pregunta de com garantir la quantitat, qualitat i continuïtat del subministrament d’aquest recurs en la situació d’emergència climàtica.

La resposta a aquesta situació no és fàcil ni clara, però la gravetat de la situació obliga a desenvolupar fórmules alternatives que permetin assegurar la disponibilitat futura d’aigua en un context d’agreujament del canvi climàtic. L’aigua purificada apareix com una d’aquestes alternatives i és en aquest punt quan es planteja el projecte AIGUANEIX.


Objectius

El principal objectiu del projecte AIGUANEIX és aconseguir una aigua purificada que compleixi amb la normativa d’abastament d’una manera tecnològicament eficient. Per aconseguir-lo, cal que l’aigua resultat se sotmeti a l’avaluació i consideració de
l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Amb l’assoliment d’aquest objectiu, AIGUANEIX busca ajudar a recarregar els aqüífers d’abastament, reforçar la resiliència davant les sequeres i convertir-se en un sistema circular de generació d’aigua que pugui ser replicat en altres àrees de Catalunya.

Decoració ondulada

Planta
pilot

L’aigua purificada és aquella aigua regenerada que ha rebut un tractament addicional molt avançat per a convertir-la en apta per a la recàrrega d’aqüífers d’abastament. La consecució d’aquest procés comporta una complexitat tècnica que obliga a desenvolupar una planta pilot en condicions controlades per produir l’aigua purificada.

Per aconseguir-ho passa per sis processos diferents: cloraminació, ultrafiltració, osmosi inversa, oxidació avançada, microfiltració amb carbó actiu i remineralització.

Pla de
treball

La conducció experimental de la planta pilot es realitza a partir d’un pla de treball elaborat per la Direcció científica. Aquest pla inclou:

L’establiment dels paràmetres operacionals dels diferents processos de tractament.
La definició del seguiment analític per a l’adequada caracterització de la qualitat de l’aigua produïda.
El funcionament dels diversos processos de tractament que formen el procés de barreres múltiples implementat a la planta pilot.

Els objectius principals del pla de treball són:

Verificar l'alta qualitat de l'aigua produïda i la seva seguretat per a la injecció en un aqüífer per a ús potable posterior. Es tindran en compte els criteris de qualitat de l'aigua establerts en el RD03/2023, així com altres criteris coneguts com a rellevants en aquest tipus d'ús d'aigües regenerades.
Seleccionar condicions de treball que posin a prova les diferents barreres tecnològiques individuals per avaluar àmpliament la seva capacitat d'eliminar contaminants.
Generar dades que donin suport a la creació de la documentació necessària per al control dels riscos potencials de qualitat de l'aigua, ja sigui mitjançant la monitorització de l'aigua produïda o mitjançant la monitorització dels rendiments i dels paràmetres d'operació de les barreres individuals.

Per aconseguir aquests objectius generals es proposa operar la planta pilot sota diferents condicions operacionals:

Operar amb tot el procés de tractament complet.
Operar amb pas únic d’osmosi inversa.
Operar amb el procés de tractament complet però amb un flux augmentat a la ultrafiltració i la RO que condueixi a una major recuperació de l’aigua.
Repetir la primera condició amb el procés de tractament complet.
Derivar una part del filtrat de la ultrafiltració a l’entrada de l’AOP de manera que l’entrada a l’AOP sigui una barreja de l’aigua resultant de l’oxidació inversa i de la ultrafiltració.
Derivar el filtrat de la ultrafiltració a l’entrada del GAC de manera que l’entrada del GAC estigui constituïda a parts iguals per l’aigua resultant de l’AOP i de la ultrafiltració.

A més, es duran a terme les següents assaigs de duració curta:

Avaluació del temps de contacte amb les cloramines en la formació de subproductes de la desinfecció.
La fortificació de l’aigua d’entrada amb indicadors per determinar la integritat dels processos de membranes.