Consorci Costa Brava i Diputació de Girona
1.234.567
Litres d’aigua
PURIFICADA

La gestió del risc en l’abastament de l’aigua 

Sequeres, inundacions, contaminacions i sobreexplotació d’aqüífers són esdeveniments que poden afectar l’abastament de l’aigua. Quins són els riscos i com es poden gestionar per reduir-ne els impactes? 

L’abastament d’aigua és un servei de primer ordre per a la societat, tant per a l’activitat diària com per a l’activitat econòmica. La manca d’aigua que hem viscut els últims anys ha comportat un trasbals que ens ha afectat en molts nivells, la qual cosa és un exemple de la rellevància que té. Això, al mateix temps, ens obliga a plantejar quins són els riscos que hi ha al voltant d’aquest servei bàsic i com es gestionen. 

Què s’entén per risc? 

Primer de tot, és important comprendre que el risc és la possibilitat que passi un fet negatiu (un «perill»). Per estimar la magnitud del risc es combina la probabilitat que succeeixi i la gravetat de les seves conseqüències. Això no és fàcil de determinar de manera intuïtiva. No sempre la percepció que la població en general té d’un risc determinat es correspon amb la seva magnitud, avaluada mitjançant tècniques científiques. 

Per posar un exemple, la ciutadania pot estar preocupada per la qualitat de l’aigua potable d’aixeta en ciutats amb sistemes moderns de tractament i control, pensant que no és segura o saludable, si bé està demostrat àmpliament que el risc que causi problemes de salut és molt baix gràcies al compliment d’estàndards sanitaris molt estrictes. 

Gestió del risc en l’aigua de consum humà 

Aquest exemple ens porta a plantejar com s’han de gestionar els riscos que hi ha, tenint-ne en compte la tipologia, la probabilitat, la gravetat potencial i la percepció de la ciutadania o de les persones afectades. Així, en el cas de l’aigua de consum humà, els riscos principals són de tipus microbiològic i químic, que són els que les normatives regulen.  

Els riscos microbiològics són causats per agents biològics com bacteris, virus i paràsits que poden contaminar l’aigua i posar en perill la salut humana a curt termini. Els riscos químics són els que tenen relació amb l’exposició a substàncies químiques tòxiques, que solen produir un efecte a mitjà o a llarg termini.  

Algunes d’aquestes substàncies són d’origen natural i tenen una gran toxicitat, mentre que una gran majoria són molècules de síntesi produïdes per la indústria química. Aquests riscos es poden minimitzar gràcies als processos existents en les instal·lacions de tractament d’aigua i als controls de qualitat constants que es duen a terme. 

La normativa europea i estatal reconeix l’aigua com un producte essencial, comparable a un aliment quant al rigor dels criteris sanitaris a aplicar, i introdueix la necessitat de dur a terme l’avaluació dels riscos per garantir la qualitat de l’aigua, des de la captació fins al consum final. 

Per aquest motiu, una gestió adequada del risc no només implica la quantificació prèvia i l’actuació un cop es pateixen els primers impactes, sinó que també cal incloure accions de protecció i prevenció abans que els esdeveniments tinguin lloc. 

Gestió del risc a AIGUANEIX 

El projecte AIGUANEIX, amb la direcció científica de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), té en compte tots els riscos potencials associats a l’abastament de l’aigua i inclou sis processos de tractament diferents, que permeten eliminar els possibles contaminants químics i agents patògens presents a l’aigua.  

Des de la ultrafiltració a l’oxidació avançada, passant per l’osmosi inversa, la filtració amb carbó actiu o la cloraminació, AIGUANEIX té com a objectiu produir una aigua que compleixi els estàndards normatius per tal que se’n pugui garantir la idoneïtat per a la recàrrega d’aqüífers. Complementàriament a aquests processos, diversos sensors en línia i un seguiment analític exhaustiu permetran determinar de manera acurada la qualitat de l’aigua i l’eficàcia d’aquests processos de tractament. 

Addicionalment, i de manera específica, el projecte AIGUANEIX inclou l’elaboració d’una sèrie de protocols destinats a reforçar la solidesa del tractament, en la línia preventiva que demana la normativa.  

D’aquesta manera, AIGUANEIX vol enfortir la resiliència de l’abastament d’aigua a la Costa Brava nord des d’una exigència i un respecte màxims envers la salut pública. 

AIGUANEIX té com a objectiu produir una aigua que compleixi els estàndards normatius per tal que se’n pugui garantir la idoneïtat per a la recàrrega d’aqüífers.