Entrevista a Rafael Mujeriego, Catedràtic d’enginyeria ambiental de la UPC
«Les sequeres es gestionen durant els anys humits; cal gestionar-les amb una bona planificació prèvia»
Considerat com un dels grans experts internacionals en gestió hídrica, durant més de 30 anys Mujeriego va assessorar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en temes d’aigua.
Avui, aquest gran defensor de les aigües regenerades presideix l’Associació de Reutilització de l’Aigua
(ASERSA).
Creieu que a Catalunya cada vegada podrem confiar menys en la pluja per tenir aigua potable? D’on l’haurem d’obtenir?
Veient el que succeeix en zones de clima mediterrani semblants a la nostra, sembla que tindrem episodis de sequera més freqüents, més llargs i intensos, intercalats amb episodis de pluja que poden arribar a ser intensos i fins i tot torrencials. Caldrà regularitzar hidrològicament les precipitacions futures, acostumar-nos a acumular aigua, retenir aigua durant les èpoques d’abundància per poder fer-la servir en moments d’escassetat.
Què és la purificació de l’aigua?
Un procés de purificació com el de Roses consisteix a expandir els tractaments que es realitzen per a la depuració d’aigua. Per tal d’eliminar les partícules, molècules i microorganismes de l’aigua depurada, s’utilitza un tren de sofisticats processos de tractament.
Què pot aportar la purificació de l’aigua?
L’aportació d’aigua purificada al sistema general de recursos hídrics ens proveeix d’una aigua tan segura com la que procedeix de fonts convencionals, ens assegura fiabilitat de subministrament i un cost econòmic similar als sistemes actuals. De fet, recuperar l’aigua que tradicionalment aboquem al mar ens permet disposar de recursos addicionals propis, ens dona autosuficiència amb recursos locals propis.
Existeixen projectes internacionals similars?
Efectivament, n’hi ha a tot el món! En destaca un projecte visionari i pioner com el que es va construir el 1968 a Windhoek, la capital de Namíbia. Des de 2008 també està en funcionament la planta de purificació del comtat d’Orange, a Califòrnia, on l’aigua s’infiltra en un aqüífer de 75.000 hectàrees, set vegades la superfície del municipi de Barcelona.
A Catalunya tenim dos projectes emblemàtics, un d’ells al Camp de Tarragona, que purifica aigua per a usos industrials, i l’altre al Baix Llobregat, on es regenera aigua per retornar-la al riu.
És possible reproduir el projecte pilot de Roses a altres àrees?
Aquest projecte demostrarà la viabilitat i l’eficàcia del procés de purificació i, a escala real, suposarà
una major eficàcia del tractament de l’aigua i un cost unitari menor. Sens dubte, es convertirà en un
punt de referència per a altres zones mundials on la pluviometria sigui escassa i irregular.
«La planificació té un paper clau en una infraestructura com AIGUANEIX»