Consorci Costa Brava i Diputació de Girona
1.234.567
Litres d’aigua
PURIFICADA

AIGUANEIX: Per què és necessària la purificació d’aigua?

Si les tecnologies per purificar aigua ja existien i les previsions climàtiques preveuen un augment de les sequeres, per què no s’ha desenvolupat abans aquest projecte?

AIGUANEIX és un projecte de purificació d’aigua depurada que s’està testant a la Costa Brava nord a partir de tecnologies ja existents combinades d’una forma innovadora. Però, si aquestes tecnologies ja existien, per què no s’han començat a aplicar abans a casa nostra? Desgranem els aspectes principals que han impulsat el desenvolupament d’AIGUANEIX.

Sequera i canvi climàtic

Primer de tot, hem de tenir en compte que Catalunya és una zona vulnerable quant a l’augment de les sequeres degut al canvi climàtic i que hem patit una situació d’escassetat d’aigua gravíssima en els últims tres anys. La necessitat d’assegurar l’abastament d’aigua per a la ciutadania i de reforçar la resiliència davant les sequeres són dos dels principals motius que ens han portat a explorar la purificació de l’aigua com a recurs per a les persones.

L’ús de la purificació com a sistema per obtenir aigua potable i recarregar els aqüífers permet obtenir una nova font d’aigua i reduir la dependència de les precipitacions. L’objectiu és aprofitar l’aigua que surt de l’Estació de Depuració d’Aigües (EDAR) de Roses per restaurar-ne la qualitat i retornar-la al cicle natural. D’aquesta manera se n’evita l’abocament al mar i es fomenta la circularitat d’aquest recurs tan important.

Purificació d’aigua

El procés de purificació d’aigua és una tecnologia que s’ha implementat a nombroses parts del món, amb els exemples destacats de Califòrnia, Austràlia i Singapur. Aquestes zones pateixen problemes d’abastament d’aigua i han sigut de les primeres a aplicar la purificació per obtenir aigua apta per a l’ús de boca.

AIGUANEIX combina d’una forma innovadora els diversos processos existents per a la restauració de la qualitat de l’aigua. La planta pilot instal·lada a l’EDAR de Roses compta amb diverses fases diferents que asseguren que l’aigua resultant del procés tingui unes propietats molt semblants a l’aigua de la pluja.

Col·laboració publicoprivada

Com a tercer factor a tenir en compte, AIGUANEIX és un projecte impulsat pel Consorci d’Aigües Costa Brava Girona i la Diputació de Girona que compta amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua i amb la participació d’AGBAR, Energi (Enginyeria Energètica Gironina, SL), ICRA (Institut Català de Recerca de l’Aigua), Protecmed (Procesos Técnicos Medioambientales) i Anthesis.

La col·laboració entre aquestes entitats públiques, centres d’investigació i empreses privades és vital per al desenvolupament del projecte i la consecució dels objectius definits a la prova pilot. El context actual ha facilitat el treball en equip entre els membres del projecte per tal de fer un pas endavant en la millora de l’abastament futur d’aigua.

Aigua purificada per a la Costa Brava nord

La planta pilot és el primer pas per aprofitar l’aigua depurada com un nou recurs en una zona molt castigada per la sequera actual. Es tracta d’un projecte a mitjà termini que es vol escalar i implementar com a mesura real per aportar una major resiliència de cara a futurs episodis d’escassetat hídrica.

La necessitat d’aprofitar aquesta tecnologia ha sorgit gràcies al context actual i amb l’objectiu d’ajudar la societat en els propers anys. D’aquesta manera, suposarà un sistema que permetrà mitigar els efectes del canvi climàtic i reduir el seu impacte social i econòmic.

AIGUANEIX s’ha desenvolupat gràcies al context actual, en què la sequera, la tecnologia i la col·laboració entre entitats han permès crear un projecte que millori la resiliència davant futures sequeres.